Basis EP-adviseur woningen

Geschikt voor

wanneer je energielabels wilt gaan berekenen voor bestaande woningen.

Contact

info@bengopleiding.nl

Docent

Adviseur, Auditor en Trainer
Arnold Michiels

NTA8800 opleiding - BENGopleiding.nl

"Voor iedereen die zich wilt specialiseren als BENG specialist, middels de nieuwe NTA8800 methode"

Woning-adviseur

Wil je energielabels voor bestaande woningen gaan opmaken? Dan moet je het diploma voor EP-WB hebben behaald. EP staat daarin voor Energieprestatie. WB betekend dat het gaat om Woningen in de Basis methode.
Tijdens de opleiding tot woningadviseur richten we ons zelf op de examens en gaan we je daarnaast meteen gereedmaken om in de praktijk aan de slag te gaan. 
Dat doen we middels de Praktijk-training, welke een onderdeel is van de training tot woning-adviseur.
Tijdens de praktijklessen gaan we letterlijk naar buiten om een woning op te nemen en samen uit te werken in de software. Zo berekenen we samen een energielabel voor een woning tijdens deze praktijkdag. 

Tijdens deze BENG opleiding leer je middels een online leeromgeving, Online-Class dagen en praktijktraining de skills om zelfstandig aan de slag te kunnen.

Je krijgt 14 maanden toegang tot onze online leeromgeving, boordevol informatie. Denk hierbij aan uitgebreide oefenvragen, toegang tot onze database, examentrainingen, digitale ISSO en gratis herhalingslessen.

Tijdens de Online-Class leren we hoe de theorie toegepast moet worden. Doordat iedereen over dezelfde basis kennis beschikt, uit de online trainingen, zijn de leerdagen bij BENGopleiding.nl veel effectiever dan in klassikale opleidingen elders.

We sluiten af met een 'Training-on-the-job' dag om te testen of je de kennis echt beheerst. Tijdens deze praktijkdagen "Training-on-the-job" passen we de theorie ook echt toe in de praktijk.

 • Basisopleiding
 • Module woning basis
 • Module utiliteit basis
 • Begeleidingstraject
 • 14 mnd Forumtoegang
 • 2 livedagen
 • Praktijkdag ‘Training on the job’
 • Startpakket incl. ISSO 82.1
 • Uitgebreide oefenvragen
 • Digitale ISSO
 • Praktische oefeningen
 • Diverse casussen
 • Examentraining
 • Gebruik database

Veelgestelde vragen

Welke voorkennis heb ik nodig om EP-adviseur te worden?

Om EP-adviseur te worden moet je bouwkundige constructies, en technische installaties kunnen herkennen, daarnaast moet je o.a. bouwtekeningen kunnen lezen en het verschil weten tussen diverse bouwmethodes. Wanneer je hier nog geen kennis van hebt, adviseren we je de vooropleiding bouwkunde en vooropleiding installatie-techniek.

Welke vooropleiding moet ik hebben om EP-adviseur te worden?

Er is geen minimum vooropleiding vastgesteld voor EP-adviseur. Wel is het van belang dat u voldoende kennis in huis hebt om uw vak goed uit te kunnen voeren. Om de examens voor EP-adviseur positief af te ronden dient u over minimaal MBO leer- en denkniveau te beschikken.

Hoe lang duurt het voor ik kan starten met de opleiding tot EP-adviseur woning?

Wanneer u via deze website uzelf aanmeld voor de opleiding ontvangt u direct de inlogcode en kunt u aansluitend starten in de online-leeromgeving.

Hoelang duurt de opleiding EP-adviseur woningen?

Wanneer je start mag je je eigen tempo bepalen. Sommige deelnemers gaan er in 14 dagen doorheen en melden zich bij aanmelden ook direct voor de Online-class. Andere doen het op het gemak en doen er 14 maanden over. Voor de opleiding EP-adviseur woningen moet je rekening houden met een studiebelasting van ca. 60 uur.

Hoelang mag ik maximaal doen over deze opleiding?

Sommige deelnemers plannen er twee aaneengesloten weken voor in, andere doen het op het gemak en doen er langer over. Om je wel een termijn te stellen, geven we aan dat je 14 maanden toegang hebt tot de online-leeromgeving.

Wat als ik tussentijds óf nadien vragen heb?

Je krijgt 14 maanden toegang tot het online BENG-platform van BENGopleiding. Je kunt hier vragen stellen, antwoorden geven én overleggen met andere cursisten. In de uitgebreide database vind je uitgebreide informatie over de diverse modules.

Daarnaast blijven wij ook beschikbaar.
Mocht je vastlopen, zijn wij bereikbaar om je weer vlotte trekken. Je stuurt ons een mail met je concrete vraagstelling. Daarna reageren we door een antwoord te geven, even te bellen met elkaar of door een Online-meeting in te plannen.
.. lekker persoonlijk..

Zijn er klassikale dagen bij de opleiding tot EP-adviseur woning?

Je start in de online-leeromgeving. Wanneer je deze hebt doorlopen, zien we elkaar bij de klassikale online-class-dagen. Dit zijn 2 bijeenkomsten met een week tussenruimte. Je ontvangt de inlog hiervan bij het aanmelden. Aanmelden kun je doen wanneer jij er klaar voor bent. In de agenda op de website kun je kiezen welke data jij erbij wilt zijn. Daarnaast organiseren we ook praktijkdagen om te komen oefenen.

Wat houden de praktijkdagen in?

De praktijkdagen organiseren we om met elkaar te kunnen oefen in het echt. De praktijk is immers de beste leerschool. Deze dagen organiseren we verspreid door het land, zodat er altijd wel een locatie in je omgeving is. Deze dag leggen we uit hoe je te werk gaat bij de opname. Daarna mag je zelf de opname gaan uitvoeren. Na de opname gaan we de gegevens overzetten naar de software, waar we de energieprestatie in gaan berekenen. Zo is deze praktijkdag meteen een oefenopdracht voor examentoets 2-3-4. Wij ervaren ook dat mensen die ook echt met de methode aan de gang gaan betere examens maken, dan mensen die alleen uit het boek leren.

Waar worden de praktijkdagen gegeven?

We geven de live-dagen op verschillende locaties in Nederland: Breda, Utrecht, Lelystad, Amsterdam en Alkmaar.

Is het EP-examen inbegrepen bij de opleiding?

Het examen is niet inbegrepen bij de opleiding. Examens dienen afzonderlijk geboekt te worden bij een van de exameninstituten.

Wat is het beste advies voor de examens?

* Ga pas op examen als je de gehele methode begrijpt en in de vingers hebt.
* Doe max. 2 examentoetsen op 1 dag.
* De examentoetsen hoeven niet opvolgend gemaakt te worden.
* Zorg dat je binnen 12 maanden examentoets 1-2-3-4 hebt behaald, anders vervalt de eerste weer.
* Je mag de 4 losse examentoetsen doen bij meerdere exameninstituten.

Wanneer moet ik verplichte EP-bijscholing volgen?

Iedere EP-adviseur met volledige vakbekwaamheid moet jaarlijks een EP-bijscholing volgen. Dat start in het kalenderjaar na het behalen van je laatste examentoets van je vakbekwaamheid.
Dat is in het volgende kalenderjaar, na het behalen van examentoets 1-2-3-4.