PBF HiRes BENGopleiding 16
Opleiding

Energieprestatieadviseur Woningen Basis (EP-WB)

Opleiding Energieprestatie adviseur Woningen

Wil je aan de slag als Energieprestatie adviseur Woningen? Goed idee, want er zijn volop kansen in deze sector. Een Energieprestatie adviseur maakt een energielabel voor bestaande woningen die tot 1 januari 2021 zijn opgeleverd. Bij het adverteren voor verkoop en verhuur van woningen moet er een energielabel bekend zijn. Een energielabel is slechts 10 jaar geldig. 

Gedurende deze opleiding tot Energieprestatie adviseur Woningen ontwikkel je via een online leerplatform, Online-Class dagen en praktijktraining de vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig aan het werk te gaan.

PBF HiRes BENGopleiding 7

Wil je energielabels voor bestaande woningen gaan opmaken, dan moet je het Basisdiploma Energieprestatie adviseur Woningen voor EP-WB hebben behaald. Tijdens de opleiding tot EP-WB adviseur richten we ons op de examens en maken we je daarnaast meteen gereed om in de praktijk aan de slag te gaan.

Dit doen we met Praktijktraining, dat behoort tot de onderdelen van de training tot woningadviseur. Tijdens de praktijklessen gaan we letterlijk naar buiten om een woning op te nemen en samen uit te werken in de software. Zo berekenen we tijdens deze praktijkdag samen een energielabel voor een woning.

PBF HiRes BENGopleiding 10

Meer informatie

Wat leer je tijdens de opleiding Energieprestatie adviseur Woningen?

Wat leer je tijdens de opleiding Energieprestatie adviseur Woningen?

Je wordt voorbereid volgens de nieuwe energieopname methodiek vanuit de NTA 8800 . Tijdens de Basisopleiding leer je alles wat je moet weten over onder andere:

 • Energieprestatie woningen
 • Energieprestatie-indicatoren
 • Opnameprotocol
 • Wetgeving
 • Certificering 
 • Algemene bouwkunde 
 • Algemene installatie techniek

Hiermee kun je het examen EP-W Basis (EP-WB) halen.

Online-Class en praktijkdag

Online-Class en praktijkdag

Door het jaar heen starten er meerdere groepen voor deze opleiding tot Energieprestatie adviseur woningen. Na inschrijving kun je direct starten in de online-leeromgeving om jezelf voor te bereiden op de Online-Class. Doordat iedereen zich vooraf zelfstandig voorbereidt, kunnen we tijdens de Online-Class meteen spreken in vaktermen en daardoor direct de diepte in. Gun jezelf voldoende tijd voor deze online voorbereiding. Denk hierbij aan een uur per dag, twee weken lang.
De Online-Class bestaat uit twee bijeenkomsten. Tijdens de Online-Class nemen we met elkaar de stof door om daadwerkelijk de opname uit te voeren. We doen dit aan de hand van een aantal voorbeelden. Tevens wordt de software behandeld en krijg je tussendoor huiswerkopgaven, zodat je zelfstandig vooruit kunt werken.
Na de online-Class zien we elkaar tijdens Praktijkdag ergens in het land op locatie: de “Training-on-the-job”. We gaan dan letterlijk met elkaar een opname doen van een woning of gebouw. Na de opname voeren we deze in de software en hebben we gezamenlijk een gehele opdracht uitgevoerd.
“Echte praktijktraining, daar leer je het best.. “

Hoe lang duurt de opleiding?

Hoe lang duurt de opleiding?

Je kunt de Basisopleiding Energieprestatie adviseur Woningen in 4 weken doorlopen, maar je mag er ook 14 maanden over doen. Wij adviseren om de opleiding rustig te doorlopen. 

Een studieadvies is om er ongeveer 16 weken over te doen en dan het examen te doen. Bijvoorbeeld:

 • Week 1: Aanmelden en direct starten in de online-leeromgeving. Je kunt jezelf nu zelfstandig voorbereiden met het online lesmateriaal over de basiskennis 
 • Week 4-5: Online-Class is 2 weken 
 • Week 6: Praktijktraining on the job 
 • Week 7 t/m 15: Woningen opnemen in je eigen omgeving en hiervan één per week volledig uitwerken in de software
 • Week 16 - 18: Examen doen

Groeiplan na de Basisopleiding

Groeiplan na de Basisopleiding

Je kunt jezelf na de opleiding tot Energieprestatie adviseur Woningen verder specialiseren met bijvoorbeeld Maatwerk adviseur Woningen, Detail adviseur Woningen, Energieprestatie adviseur Utiliteit of Kwaliteitsborging BRL9500.

Maatwerk adviseur Woningen

Heb je de Basisopleiding Energieprestatie adviseur Woningen doorlopen, dan kun je jezelf verder ontwikkelen tot gecertificeerd besparingsadviseur voor woningen. Als EP Maatwerk adviseur Woningen stel je verbeteradviezen op. Je adviseert met welke energiebesparende maatregelen het label kan worden verbeterd, hoe energie kan worden bespaard en wat de terugverdientijden zijn.

Detail adviseur Woningen

De Basisopleiding is om EP adviseur te worden in de bestaande bouw. Hierbij maak je een berekening in de basismethode. Echter richt de Overheid zich steeds meer op de Detailmethode. Dit geldt al voor woningen die opgeleverd zijn vanaf 1 januari 2021. Dit betekent dat er dan een uitgebreidere berekening aan ten grondslag ligt en het naast de berekening van nieuwbouw ook geschikt is voor hoogwaardig gerenoveerde woningen. 

Bij nieuwbouw moet er een energieprestatie-berekening gemaakt worden voor de aanvraag van een omgevingsvergunning én bij oplevering van een nieuw gebouw. Deze berekeningen mogen alleen gemaakt worden door een Detail adviseur. Wil je aan het werk als Detail adviseur, volg dan de opleiding Detail adviseur Woningen of Detail adviseur Utiliteitsgebouwen.

Energieprestatie adviseur Utiliteit

Heb je de opleiding Energieprestatie adviseur Woningen doorlopen, dan kun je jezelf verder ontwikkelen tot Utiliteit Adviseur. Je mag naast bestaande woningen dan ook bestaande utiliteitsgebouwen opnemen. Dit zijn bedrijfsgebouwen en alle gebouwen die een andere functie dan wonen hebben.

De opleiding tot Utiliteit Adviseur is dus een verdieping op de training tot Woning Adviseur. Een EP-UB adviseur mag naast bedrijfsgebouwen ook woningen opnemen.


Kwaliteitsborging BRL9500

Als EP adviseur moet je werken via een certificering om een berekening te registreren bij RVO. Met de cursus Kwaliteitsborging BRL9500 leer je op een efficiënte manier te werken, waarbij tevens de kwaliteit geborgd wordt. Dat kan leuk en gezellig, zonder dat het veel tijd en moeite kost. Laat het kwaliteitshandboek voor je werken in plaats van dat jij werknemer bent van je eigen handboek!

Een zeer interessante cursus voor iedere EP adviseur. Maar zeker voor hen die een eigen certificering aan het opzetten zijn, die een functie gaan innemen als kwaliteitscoördinator of interne inspecteur.

Opleiding volgen bij BENGopleiding

Opleiding volgen bij BENGopleiding

Start je studiepad bij BENGopleiding, waar je onmiddellijk en op je eigen tempo kunt beginnen. Profiteer van 14 maanden toegang tot ons online leerplatform met boordevol nuttige informatie. Ons leerplatform biedt:

 • Een breed scala aan oefenvragen
 • Toegang tot onze uitgebreide database
 • Trainingen die gericht zijn op het examen
 • Digitale toegang tot ISSO
 • Herhalingslessen zonder extra kosten

Verder organiseren we door heel Nederland "Training-on-the-job" sessies, die je de kans geven om de geleerde theorie in de praktijk te testen. Hierdoor ben je na het succesvol afronden van je studie niet alleen gewapend met theoretische kennis, maar ook klaar om meteen praktijkervaring op te doen.

Enkele extra voordelen zijn:

 • Toegang tot het BENGplatform, waar studenten vragen en antwoorden kunnen delen
 • Korte communicatielijnen: Wij staan klaar als jij vastloopt. 
 • Ondersteuning bij problemen, zelfs na het afronden van de studie

Interessante en sfeervolle lesdagen, waarbij we alles met volle toewijding en onuitputtelijke passie uitvoeren

Investering

Investering

De meest praktische en uitgebreide cursus voor energieprestatie adviseurs om te leren hoe je een energielabel opstelt voor een woning.  

·       De kosten zijn € 1525,- excl. Btw 

·       Bij de opleiding is inbegrepen:  
- ISSO-publicatie 82.1  
- Je start als cursist in de online-leeromgeving, daarin maak je vragen en opdrachten en kijk je video’s met uitleg. 
- Na het doorlopen van de online-leeromgeving kom je naar de Online-Class.  De Online-Class zijn klassikale online bijeenkomsten via Zoom, waarin we de theorie gaan uitleggen. Dit zijn twee dagdelen met ongeveer een week tussentijd. Na afloop van de eerste dag krijg je huiswerk mee voor de tweede dag. 
- Weer een week later zien we elkaar tijdens een praktijkdag “training-on-the-job”. We gaan dan allemaal een opname uitvoeren van een woning/gebouw en gaan dat gezamenlijk verwerken in de software. Tijdens het verwerken komt alles ter sprake en is er veel discussie over de situaties die we tegenkomen. De praktijkdagen zijn verspreid door het land, altijd wel een in je omgeving.  
- Na de praktijkdag stimuleren we je om zelfstandig proef opname te gaan doen in 10 woningen in je eigen omgeving. Dit vak kun je enkel leren door het te doen, op deze manier ga je echt in de praktijk aan de slag. Wanneer je daarbij vastloopt, kun je altijd bij ons terecht met vragen. We staan gereed om je te helpen als je vastloopt.  
Wanneer je de EP-W examens hebt behaald en je als EP- W adviseur aan de slag gaat, worden de eerste 10 projecten van je gecontroleerd door het bedrijf waar je gaat werken, dat kunnen deze eerste 10 woningen zijn waar je hebt kunnen oefenen. 
- je krijgt tevens toegang tot het BENG-platform, waar alle adviseurs via BENGopleiding toegang tot hebben. Je kunt hier vragen stellen en antwoorden geven op elkaar. Zo sta je er nooit alleen voor.  PS het platform werkt niet alleen op je pc, maar ook als App voor onderweg tijdens de opname.  

Lesdata en aanmelden

Lesdata en aanmelden

15 april | Online Class A
22 april | Online Class B
29 april | Praktijk dag | Utrecht

13 mei | Online Class A
21 mei | Online Class B
27 mei | Praktijkdag | Amsterdam

7 juni | Online Class A
14 juni | Online Class B
24 juni | praktijkdag | Utrecht

9 sept. | Online Class A
16 sept. | Online Class B
30 sept. | Praktijkdag | Utrecht

14 okt. | extra praktijkdag | Amsterdam

28 okt. | Online Class A
4 nov. | Online Class B
11 nov. | Praktijkdag | Utrecht

Aanmelden

EP-WB adviseur worden

Bekijk meer informatie, boek een examentraining of plan een examen in om EP-WB te worden.

Wat heb je nodig?

Deze opleiding is de basis voor jouw opleidingstraject. Je hebt daarom geen voorgaande opleiding nodig om aan deze basisopleiding mee te doen.

Doorgroeien

Wil jij je graag verder ontwikkelen na het voltooien van de opleiding? Dit zijn de doorgroeimogelijkheden:

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten